El protagonisme de les fundacions americanes en la institucionalització de la sociologia (1945-1960) - Picó, Josep (Papers. Revista de Sociologia, 2001)
Aquest article exposa el protagonisme que van tenir les fundacions Rockefeller, Carnegie i Ford en la institucionalització de la sociologia després de la Segona Guerra Mundial. Aquestes institucions han tingut grans quantitats de diners a la seva disposició i la major part de la feina empírica en ciències socials només es pot dur a terme si hi ha diners disponibles per cobrir les despeses. Però, qui es va beneficiar d’aquestes ajudes a Europa i als Estats Units? Els diners públics i privats han tingut un paper significatiu i cada vegada més gran en el desenvolupament de la sociologia, però també ens hem de preguntar com ha afectat a la recerca l’origen d’aquests diners. La Ford, per exemple, va tenir un paper important en la introducció del behaviorisme aplicat a l’anàlisi política, i alguns sociòlegs pensen que les fundacions han estat vinculades al poder i al capitalisme, la qual cosa ha condicionat l’orientació de les ciències socials. D’altres, però, consideren que això no és un motiu suficient per explicar l’impacte dels diners sobre els mètodes sociològics, i creuen que aquesta explicació requereix també altres factors. Podem oferir ja una lectura alternativa del comportament de les fundacions en relació amb les ciències socials?