Explicacions basades en raons i sociologia analítica. Una rèplica a Boudon - Manzo, Gianluca (Papers. Revista de Sociologia, 2014)
El treball discuteix la teoria de la racionalitat ordinària de Raymond Boudon, com també la seva valoració de l’anomenada «sociologia analítica». Respecte de la primera qüestió, l’article argumenta que, per combinar el realisme d’una concepció de la racionalitat sense constrenyiments amb el poder predictiu ex-ante facto de la versió estàndard de la teoria de l’elecció racional, hem d’entendre millor la relació entre esdeveniments potencialment desencadenants i les «raons» de l’actor. Heurístiques, identitat social i emocions es consideren bones candidates per avançar en aquesta direcció. Pel que fa a la segona qüestió, l’article recorda alguns elements factuals, suggereix que la valoració de Boudon de la sociologia analítica és excessivament severa i explica per què alguns sociòlegs analítics dediquen una atenció especial als models computacionals.