Emocions i subjectivitat. Una anàlisi des de baix de les lluites per la defensa del territori - Poma, Alice (Papers. Revista de Sociologia, 2014)
L’objectiu de l’article és presentar una lectura de les lluites per la defensa del territori des de la perspectiva dels afectats i mostrar els resultats de recerca basats en tres estudis de cas de resistències contra preses. Rebutjant l’etiqueta NIMBY, en aquest treball proposem una anàlisi des de baix, és a dir, des de la vivència de les persones de les comunitats afectades que van lluitar per defensar els seus territoris, i dedicarem una atenció especial a la dimensió emocional d’aquestes experiències i les seves conseqüències. Entre altres tècniques de recol·lecció de dades i anàlisi, el nostre disseny de recerca inclou entrevistes en profunditat als afectats que van participar en les lluites, encara que s’ha decidit no entrevistar activistes d’organitzacions ecologistes o polítiques. Amb aquest treball, ens vam afegir a les veus que han contribuït a invalidar les perspectives que consideren que els ciutadans que defensen el territori són ignorants, egoistes i irracionals. Per contra, volem mostrar que les emocions exerceixen un paper important en aquestes resistències, la qual cosa no només influeix en la motivació, sinó també en els resultats de la protesta, com l’apoderament.