Ontologia social: alguns principis bàsics - Searle, John R. (Papers. Revista de Sociologia, 2006)
L’objectiu d’aquest article és explorar el problema de l’ontologia social desenvolupant l’argument presentat en La construcción de la realidad social (1995). Després de fer algunes distincions preliminars (secció 1), l’article descriu l’estructura lògica de la societat utilitzant tres conceptes: intencionalitat col·lectiva, assignació de funció, i regles i procediments constitutius (secció 2). Es presenten alguns desenvolupaments posteriors d’aquest enfocament: l’anàlisi d’indicadors d’estatus i el cas de les institucions on existeix una funció d’estatus però no un objecte físic sobre el qual s’imposa (secció 3). També es fan algunes observacions sobre la taxonomia dels fets institucionals (secció 4), sobre la relació entre l’anàlisi conceptual i les dades empíriques (secció 5) i, finalment, sobre el concepte de fets institucionals (secció 6).