Conseqüències de la sobrecàrrega de l’estat i la globalització en la concepció de l’estat del benestar. Cap a un règim de prestacions socials condicionades - Inza Bartolomé, Amaia (Papers. Revista de Sociologia, 2006)
L’estat del benestar necessita el replantejament de les bases en què s’assenta, tant a causa de la crisi de sobrecàrrega com a causa de la globalització. Aquestes raons han ajudat les perspectives que advoquen per un model d’estat del benestar allunyat del keynesià, que fa el ciutadà més responsable per la procura del seu propi benestar en un món regit per la competitivitat econòmica. Serveixen com a exemple els models d’estat teoritzats per Bob Jessop (estat schumpeterià de prestacions socials condicionals), Phillip Cerny (estat de competició), Phillip Bobbitt (estat de mercat) o Anthony Giddens (estat social inversor), en què se sotmet la distribució de benestar a les exigències del mercat.