El camp de les revistes polítiques sota el franquisme - Pecourt, Joan (Papers. Revista de Sociologia, 2006)
En aquest article es pretén identificar un espai social que es va originar en els anys del franquisme i que denominem camp de les revistes polítiques. Analitzarem les condicions socials que van fer possible el desenvolupament d’aquest espai incidint especialment en el reemplaçament de les generacions intel·lectuals i en el desenvolupament del mercat cultural. Com veurem, el camp de les revistes polítiques va proporcionar als intel·lectuals de l’antifranquisme una certa autonomia davant del poder polític, encara que també se’ls van imposar unes determinades limitacions. Així, en el seu interior, el ventall dels discursos possibles va dependre no només de la censura exercida sobre la voluntat individual per les autoritats franquistes, sinó també de les regles de joc imposades pel mateix camp cultural.