L'anàlisi transaccional de l'empresa

Autores/as

  • Ignasi Brunet Universitat Rovira i Virgili
  • Fabiola Baltar Universitat Rovira i Virgili
  • Aleix Gregori Gomis

Resumen

El propòsit d’aquest article és definir la teoria de la firma que es desprèn de l’anàlisi transaccional que n’efectua la nova economia institucional. En aquesta, l’empresa deixa de ser un capítol de la teoria neoclàssica dels mercats per passar a ser definida com una estructura de contractes. D’aquesta manera, amb plantejaments crítics a l’interior de l’economia neoclàssica, com ara els supòsits de racionalitat limitada, informació imperfecta i incertesa, la teoria dels drets de propietat, la teoria de l’agència i la teoria dels costos de transacció han efectuat ajustos al model neoclàssic de l’empresa, amb l’objectiu d’adaptar-lo al model d’empresa gerencial, on el control efectiu ja no és exercit pels titulars legals, sinó per gerents professionals contractats.

Palabras clave

costos de transacció, racionalitat limitada, institucions, relació d’agència, economia institucional, transaction costs, bounded rationality, institutions, agency relationship, institutional economics

Biografía del autor/a

Ignasi Brunet, Universitat Rovira i Virgili

Catedràtic de Sociologia i Director del grup de recerca “Anàlisi Social i Organitzatiu”, reconegut com a Grup Consolidat per la Generalitat de Catalunya. És coordinador del grup de treball “Sociologia de les organitzacions”. Les seves línies d'investigació són: organitzacions, treball i empresa. Ha publicat articles en revistes especialitzades com la Revista Internacional de Sociologia, Sistema, Sociologia del Treball, Revista Espanyola de Sociologia i Praxi Sociològica.

Fabiola Baltar, Universitat Rovira i Virgili

Llicenciada en Economia per la Universitat Nacional de Mar del Plata, Argentina, i doctora en Economia per la Universitat Rovira i Virgili. Les seves línies d'investigació són: economia de l'empresa i innovació i creació d'empreses i fluxos migratoris. Ha publicat articles a CEPAL, Frontiers for Entrepreneurship Research del Babson College i a Red Pymes Mercosur. Actualment és integrant del grup “Anàlisi Social i Organitzatiu”.

Aleix Gregori Gomis

Llicenciat en Economia i Màster en Organització Industrial per la Universitat Rovira i Virgili. Principals línies d’investigació: economia del sector públic, economia de la salut i teoria de conjunts borrosos aplicada a l’economia. Actualment és membre del Grup de Recerca en Anàlisi Econòmica i Salut (GRAES).

Publicado

2011-10-01

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.