50 anys

Índex

Presentació especial PAPERS 50è aniversari

Taula rodona celebració 50 anys

Comitè Honorífic

Fent memòria

 

Presentació especial PAPERS 50è aniversari

Aquest especial de PAPERS sorgeix amb l’objectiu de commemorar el cinquantè aniversari de la revista tot fent una mirada a la seva història. Una mirada que, sense voluntat de fer balanç ni pretensió de ser exhaustiva, aprofita aquesta efemèride com una bona oportunitat per recordar alguns moments i recuperar alguns textos.

Quan al 1972 es va fundar PAPERS, segurament era difícil imaginar que després de cinquanta anys la revista sumaria 142 exemplars i més de 1100 articles. Sense dubte, un fita que representa el millor indicador d’haver assolit l’expectativa de “continuïtat i qualitat” que s’expressa en l’editorial del primer número publicat al gener del 1973.

Els moments que configuren la història de la revista són molts i es poden recordar de diverses maneres. Una d’elles és posar l’atenció en les etapes que s’han succeït fins a dia d’avui, tot convertint la publicació en un referent dins l’àmbit de la Sociologia en particular i les Ciències Socials en general. La lectura de les editorials que, durant molts anys, encapçala en cada volum permet identificar aquestes etapes. Un exercici que també fa palès com la història de PAPERS és un bon reflex del procés d’institucionalització de la Sociologia a Catalunya, així com la seva estreta vinculació amb el Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Com s’especifica en el primer número, la publicació sorgeix amb l’objectiu d’omplir un buit en el camp de les Ciències Socials del país davant l’escassetat de revistes que s’ocupin, estrictament, de problemes sociològics. Alhora que es vol tenir un instrument que permeti recollir la feina del professorat i l’alumnat de sociologia que, per primera vegada, s’agrupa a la UAB. En ocasió del cinquè aniversari de la revista, el número 10 publicat al 1979 explicita la voluntat de renovar el doble objectiu de ser instrument de reflexió sociològica pausada i de difusió de la investigació realitzada des del departament.

L’editorial del número 17 publicat al 1982 representa l’inici d’una segona etapa amb l’arribada d’un nou equip editorial encapçalat per la Marina Subirats que pren el relleu de les anteriors direccions de Juan Francisco Marsal i Benjamín Oltra. Tal i com es reafirma en la presentació del número 20, l’objectiu d’aquesta direcció es focalitza en contribuir a la construcció sistemàtica d’un cos de coneixement teòric i empíric a partir de la realitat catalana. La idea és connectar l’anàlisi de l’entorn més proper amb els principals debats sociològics a fi de potenciar la revista com un instrument de divulgació de la recerca.

Al 1987, es publica el número 28 on es fa ressò de la inauguració de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB. Un any més tard, l’editorial del número 29 representa l’inici d’una nova etapa amb un equip de direcció encapçalat pel Fausto Miguélez i que incorpora la mirada de les Ciències Polítiques. Tal i com s’explica en l’editorial del número 30, el naixement de la Facultat dona a PAPERS una nova dimensió que s’expressa amb tres objectius: obrir-se més a les Ciències Socials, potenciar la col·laboració amb els grups de recerca de la universitat i esdevenir instrument de formació pels estudiants. A partir del volum 35, Teresa Torns pren el relleu de la direcció en aquesta etapa que tanca tot coincidint amb el vintè aniversari de la revista i la publicació d’un monogràfic (número 42) dedicat a fer memòria i reflexionar sobre la tasca feta.

Al 1994 s’inicia una nova direcció encapçalada per la Carlota Solé que s’estrena a l’editorial del volum 43, un monogràfic sobre migracions. Consolidada la revista com a instrument de difusió científica conjuntament a la institucionalització de la Sociologia a Catalunya, durant aquest període cal destacar els dos números dedicats a recollir la primera (número 59) i la segona (número 67) jornada d’investigació organitzades pel Departament. A més, tenen lloc un conjunt de transformacions per adaptar la revista a nous plantejament editorials: s’amplia la publicació a quatre volums anuals a partir del 2006; es canvia el sistema de numeració a partir del volum 95; s’entra en el sistema de gestió editorial Open Journal Systems (OJS); i finalitza la publicació en paper per passar a ser una publicació exclusivament electrònica a partir del número 98.

El conjunt d’aquestes transformacions coincideix amb un canvi accelerat en el món de les publicacions acadèmiques marcat, entre altres aspectes, per la influència dels índexs d'impacte i les noves exigències de producció científica. Sota la direcció del José Noguera, que es formalitza al 2016 si bé era adjunt a la direcció des del 2009, durant aquesta etapa la revista pren una bona posició en aquest escenari. Un dels canvis més visibles és la pèrdua de protagonisme de les publicacions monogràfiques davant la major presència de números miscel·lanis ateses les noves dinàmiques de producció editorial científica. 

La continuïtat marca el treball de l’equip editorial que s’inicia al 2019 amb una co-direcció i segueix amb l’actual direcció. En aquest sentit, es manté el doble objectiu de conservar la posició de referència de PAPERS com a revista generalista dins l’àmbit de la Sociologia amb el de publicar articles empírics i teòrics de qualitat. És així com, passats cinquanta anys, l’actual direcció editorial es vol mantenir fidel al que ha estat una constant al llarg de totes les etapes de la revista i que s’ha expressat en reiterades ocasions amb frases com: “el fet que la línia teòrica i metodològica de la revista sempre ha vingut fixat per un únic límit: el de la qualitat i el rigor dels treballs publicats” o “volem reafirmar-nos en l'objectiu tradicional d'oferir-nos com a  plataforma  escrita, oberta, plural i rigorosa, a la investigació tant teòrica com aplicada”.

A partir del record d’aquests moments, sorgeix la idea de recuperar alguns dels textos que inclouen els 142 números publicats fins a dia d’avui. Una tasca ben difícil que l’equip editorial actual ha resolt establint un doble criteri que sembla oportú per l’efemèride: seleccionar un article per cada dècada de vida de la revista que contribueixi a la construcció sistemàtica d’un cos de coneixement vinculat a la realitat social més propera. A més, també s’ha considerat oportú fer la selecció a partir dels articles que tenen una autoria vinculada al Departament de Sociologia de la UAB, sense el qual la revista no existiria.  A continuació es presenten breument les publicacions per ordre cronològic.

En primer lloc, es recupera l’article “La innovación religiosa” de Joan Estruch que inclou el primer número de la revista publicat al 1973. Es tracta d’un treball que introdueix el marc teòric, conceptual i analític per estudiar la religió com a fenomen social. És una invitació a reflexionar sobre el fenomen religiós entès com una construcció social que, alhora,s’escriu amb la voluntat de reforçar la sociologia dela religió davant l’emergència de la sociologia religiosa, especialment en el context espanyol.


Estruch, Joan (1973).  «La innovación religiosa». Papers, Revista de Sociologia, 1, 37-52.
https://doi.org/10.5565/rev/papers/v1n0.843

En segon lloc, es presenta un dels articles que inclou el número 30 publicat al 1988 en forma de monogràfic dedicat a l’estudi de les dones i coordinat per la Teresa Torns. El volum sorgeix amb l’objectiu de fer balanç en el desè aniversari de la publicació del número 9 dedicat, de manera pionera al 1978, a la mateixa temàtica sota la coordinació de la Judit Astelarra. En concret, es presenta un estat de la qüestió que inclou, en la part de reflexió teòrica, l’article “¿Son las mujeres objeto de estudio para las ciències sociales?” de la Maria Jesús Izquierdo. El treball explica com s’ha passat d’estudiar les diferències socials a investigar sobre la situació de la dona en la societat. Un salt epistemològic possible gràcies l’esforç conceptualitzador que comporta la introducció de noves categories analítiques com ara patriarcat i gènere.

Izquierdo, María Jesús (1988). «¿Son las mujeres objeto de estudio para las ciencias sociales?» Papers, Revista de Sociologia, 30, 51-66.
https://doi.org/10.5565/rev/papers/v30n0.1473

En tercer lloc, es recupera l’article “Estructuración de clases y desigualdad: la España de los años 70 y 80” del Fausto Miguélez. Es tracta d’un treball que forma part del volum 33 publicat al 1990, un monogràfic dedicat a l’anàlisi dels diferents aspectes que arrossega l'evolució del sistema polític espanyol des de I’any 1977. En concret, l’article ofereix una aproximació a la base social sobre la qual es construeix el nou sistema polític i  la seva evolució. I ho fa, a partir dels resultats de la primera Enquesta Metropolitana de Barcelona. Un material empíric que permet abordar la pregunta de fins a quin punt les transformacions polítiques comporten canvis en les característiques que presenten les classes socials, així com les formes en què es relacionen entre elles.

Miguélez Lobo, Faustino (1990). «Estructuración de clases y desigualdad: la España de los años 70 y 80». Papers, Revista de Sociologia, 33, 21-34.
https://doi.org/10.5565/rev/papers/v33n0.1547

En quart lloc, es presenta l’article “Aportacions teòriques i metodològiques a la sociologia de la joventut des de la perspectiva de la transició” un treball en equip realitzat per Joaquim Casal, Rafa Merino, Maribel Garcia i Miguel Quesada que apareix publicat en el número 79 de l’any 2006. En aquest cas, es tracta d’un monogràfic sobre Joventut que sorgeix en ocasió del vintè aniversari de la celebració de l’Any Internacional de la Joventut, una proposta de la UNESCO i que el número 25 de PAPERS se’n fa ressò amb un monogràfic. De nou, l’efemèride es considera una bona oportunitat per fer memòria i per respondre a nous reptes i demandes d’ordre teòric i metodològic sobre la joventut com objecte d’estudi sociològic. En aquest sentit, l’article que es recupera presenta un marc conceptual que introdueix com a elements analítics clau l'enfocament biogràfic, els itineraris, les trajectòries i les modalitats de transició. Un conjunt d’eines que permeten avançar en el coneixement sobre la joventut entesa com un procés d’emancipació social.

Casal, Joaquim; Garcia, Maribel; Merino, Rafael; Quesada, Miguel (2006). «Aportacions teòriques i metodològiques a la sociologia de la joventut des de la perspectiva de la transició». Papers, Revista de Sociologia, 79, 21-48.
https://doi.org/10.5565/rev/papers/v79n0.798

Finalment, es recupera el treball, també col·legial, “Riscos tecnològics, conflictes socials i polítiques ambientals” escrit per Ana Prades, Josep Espluga i Tom Horlick que es publica en el volum 100.4 de l’any 2015. Reflex dels canvis en les dinàmiques de recerca, aquest article s’emmarca en un monogràfic que sorgeix de la confluència entre les línies d’investigació de diversos grups, espanyols i xilens, entorn del desenvolupament sostenible i les polítiques públiques. En concret, l’article seleccionat descriu l’evolució històrica de com les Ciències Socials han analitzat  els conflictes socials relacionats amb els riscos tecnològics i ambientals, així com les seves implicacions per la gestió del risc i la progressiva emergència de fórmules participatives de governança.

PRADES, Ana; ESPLUGA TRENC, Josep; HORLICK-JONES, Tom (2015). «Riesgos tecnológicos, conflictos sociales y políticas ambientales. Del estudio de las percepciones a la implicación pública». Papers, Revista de Sociologia, 100(4), 395-423.
https://doi.org/10.5565/rev/papers.2223

Aquest especial clou amb el desig que el fet de compartir aquests moments i aquests textos esdevingui un incentiu per a seguir les publicacions de PAPERS, tant les que configuren la seva història com les que dibuixaran el seu futur. 

Sara Moreno Colom

Directora de PAPERS. Revista de Sociologia

 

Taula rodona celebració 50 anys

El 23 de novembre de 2022, amb motiu de l’aniversari dels 50 anys de PAPERS. Revista de Sociologia, es va organitzar la taula rodona “Les revistes científiques a la UAB: dificultats i reptes de futur davant del canvi accelerat”.

El debat va comptar amb la participació de diverses revistes científiques dins l’àmbit de les Ciències Socials i de les Humanitats que es publiquen des de la UAB. En concret, hi van participar: Cristina Pulido (directora de la Revista Anàlisi. Quaderns de Comunicació i Cultura), Beatriz Ferrus (codirectora de Mitologías Hoy), Asunción Blanco Romero (editora de Documents d’Anàlisi Geogràfica), Conxita Márquez Bargalló (codirectora de Enseñanza de las Ciencias), Xavier Fontich (coeditor de Bellaterra Journal of Teaching and Learning Languages & Literature), Sara Moreno (directora de PAPERS. Revista de Sociologia), Felipe Corredor (gestor editorial de diverses revistes) i Pep Sansó (coordinador de revistes del Servei de Publicacions UAB).

Les intervencions de les persones ponents i el debat posterior va girar entorn dels principals reptes de la tasca editorial en l’actual context de publicacions en accés obert, i el rol que les revistes científiques publicades per la UAB volen tenir en els pròxims anys. En aquest sentit, l’experiència acumulada i la dilatada trajectòria d’aquestes revistes va posar de manifest que les dificultats i els reptes de futur es troben marcats per un context de gran influència dels índexs d’impacte, així com de les noves exigències de producció i avaluació científica requerides tant a nivell estatal, com a nivell internacional. La pressió que suposen els rànquings, la quantificació de l’impacte, el debat sobre quina és la part que assumeix el pagament en l’accés al coneixement o la dificultat per trobar persones avaluadores van ser els principals temes assenyalats durant el debat. Un conjunt de dificultats que es van identificar com els reptes que cal afrontar des de la gestió editorial. De fet, un dels principals desafiaments identificats va ser la necessitat de mantenir l’esperit original i enfocament disciplinari de les diferents revistes, en un moment de major competència i on la pressió per publicar de la comunitat acadèmica ha multiplicat el nombre d’originals que es reben cada any, i el volum de feina que suposa actualment la tasca editorial.

Com a reptes pels pròxims anys, es va destacar el manteniment del nivell de qualitat de les publicacions i l’augment de l’impacte de les revistes en el seu àmbit acadèmic, però també entre altres professionals del sector que no es troben directament vinculats a la recerca. En aquest sentit, es va coincidir en assenyalar la importància, en termes de divulgació científica, de la ciència oberta i l’impacte social. La necessitat de professionalitzar la gestió editorial també es va assenyalar com un aspecte clau pel futur de les revistes. A més, es va coincidir en la importància d’enfortir les col·laboracions internacionals, la millora dels processos d’avaluació dels manuscrits per fomentar el seu caràcter formatiu i continuar impulsant la posició de la revista, tant pel que fa a índexs d’impacte com entre la comunitat científica de cada disciplina. El relleu generacional en els equips editorials també es va plantejar com un element cabdal per assegurar-ne la viabilitat i la sostenibilitat de les publicacions que s’editen des de la UAB.

Finalment, en Pep Sansó, coordinador de les revistes del Servei de Publicacions de la UAB, va destacar la bona salut de les revistes de la UAB, tant pel que fa a la seva activitat editorial com a la seva posició en els principals índexs de revistes científiques. A més,  va destacar l'aposta del servei de publicacions per continuar promovent l’accés obert al coneixement científic i la millora de la infraestructura digital que dóna suport a la tasca editorial de les revistes.  

La celebració dels cinquanta anys de la revista PAPERS conclourà amb la  publicació d’un especial que sorgeix amb l’objectiu de commemorar l’aniversari de la revista tot fent una mirada a la seva història. Aquest número especial serà presentat al proper Consell del Departament de Sociologia.

 

Celebració taula rodona del 23 de novembre

 

brindis papers

Celebració dels 50 anys de Papers al Consell de Departament el 14 de desembre

 

Comitè Honorífic

Integrat per persones que han col·laborat amb la revista a través de la seva participació en anteriors direccions, equips editorials o consells de redacció, el Comitè Honorífic vol ser un reconeixement de la seva contribució a la trajectòria de PAPERS.  

José Adelantado Gimeno, Universitat Autònoma de Barcelona
Montserrat Baras Gómez, Universitat Autònoma de Barcelona
Esther Barbé, Universitat Autònoma de Barcelona
Joan Botella, Universitat Autònoma de Barcelona
Ignasi Brunet Icart, Universitat Rovira i Virgili
Jordi Busquet Duran (URL)
Anna Cabré, Universitat Autònoma de Barcelona
Lorenzo Cachón, Universidad Complutense de Madrid
Manuel Castells, Universitat Oberta de Catalunya
Aaron Cicourel, University of California, San Diego
Juan Díez Medrano, Universitat de Barcelona
Gösta Esping Andersen, Universitat Pompeu Fabra
José Ramón Flecha García, Universitat de Barcelona
Salvador Giner, Institut d'Estudis Catalans
Julio Iglesias de Ussel, Universidad Complutense de Madrid
María Jesús Izquierdo Benito, Universitat Autònoma de Barcelona
David Laitin, University of Stanford
Emilio Lamo de Espinosa, Universidad Complutense de Madrid
Francisco Llera, Universitat Politècnica de València
Andreu Lope Peña, Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Lozares, Universitat Autònoma de Barcelona
Antonio Martín Artiles, Universitat Autònoma de Barcelona
Xavier Martínez Celorrio, Universitat de Barcelona
Fausto Miguélez, Universitat Autònoma de Barcelona
Enzo Mingione, Università di Milano-Bicocca
Isidre Molas Batllori, Universitat Autònoma de Barcelona
Almudena Moreno Minguez, Universidad de Valladolid
Joaquim Maria Molins López-Rodó, Universitat Autònoma de Barcelona
José Antonio Noguera Ferrer, Universitat Autònoma de Barcelona
Marta Núñez Sarmiento, Universidad de La Habana
Josep Picó, Universitat de València
Ida Regalia, Università degli Studio di Milano
Eduardo Rojo, Universitat Autònoma de Barcelona
Juli Sabate Delgado, Universitat Barcelona
Enric Sanchís, Universitat de València
Graciela Delia Sarrible Pedroni, Universitat de Barcelona
Carlota Solé, Universitat Autònoma de Barcelona
Joan Subirats Humet, Universitat Autònoma de Barcelona
Marina Subirats Martori, Universitat Autònoma de Barcelona
Josep Maria Vallès Casadevall, Universitat Autònoma de Barcelona
Rosa Virós Galtier, Universitat Pompeu Fabra

Fent memòria

Durant els 50 anys d’història que acumula PAPERS, són moltes les persones que han contribuït a la continuïtat i qualitat de la revista. En reconeixement a la seva feina, aquest apartat fa memòria de tots els números publicats amb les direccions, equips editorials i col·laboracions de cada etapa. Un exercici que posa de manifest el procés de professionalització de la revista en tres etapes: equip editorial sense col·laboracions del volum 1 al 26; equip editorial amb incorporació d’una persona becària del volum 27 al 69; equip editorial amb incorporació d’una persona tècnica a partir del volum 70.

 

Any

Volum

Direcció o equip de direcció

Equip editorial o Consell de redacció

Personal becari, col·laborador o de gestió editorial

1973

Volum 1

Joan Francesc Marsal

 

Salvador Alsius (secretari)

1974

Volum 2

Volum 3

1975

Volum 4

1976

Volum 5 “Sociología y medicina”

Jesús M. de Miguel

 

1977

Volum 6 “Crítica de la teoría sociológica”

Volum 7 “Dictadura y dependencia”

Francesc Mercadé, Jesús M. de Miguel, Benjamín Oltra (secretariat executiu)

1978

Volum 8 “El régimen franquista”

Volum 9 “Mujer y sociedad”

1979

Volum 10

Volum 11 “Cambio social en la Europa mediterránea”

Francesc Hernández, Francesc Mercadé, Jesús M. de Miguel, Benjamín Oltra (secretariat executiu)

Volum 12 “Estructura social de Cataluña”

1980

Volum 13 “Delito y sociedad”

Volum 14

Benjamín Oltra

José Luis Crespán, Jesús M. de Miguel, Francesc Mercadé, Josep Oliver, Àngels Pasqual, Àngel Zaragoza

1981

Volum 15 “Webber, Simmel, Sartre, Goffman. El patriarcado”

Volum 16 “Andalucía”

1982

Volum 17 “Modernidad y tradición”

Marina Subirats

Judith Astelarra, Salvador Cardús, Joaquim Casal, José Luis Crespán, Joan Estruch, Maria Jesús Izquierdo, Fausto Miguélez, Adolfo Perinat

Volum 18 “Familia y estado”

1983

Volum 19 “Biología y Ciencias humanas, Sociobiología, Etología, Ecología”

Judith Astelarra, Salvador Cardús, Joaquim Casal, José Luis Crespán, Joan Estruch, Maria Jesús Izquierdo, Fausto Miguélez, Adolfo Perinat, Antoni Estradé, Lluís Flaquer i Carlota Solé

Volum 20

1984

Volum 21 “Cataluña 1975-1982”

Volum 22-23 “Catalunya-Euskadi. Sociedad y política”

1985

Volum 24 “Neocorporatismo”

Judith Astelarra, Salvador Cardús, Joaquim Casal, José Luis Crespán, Joan Estruch, Maria Jesús Izquierdo, Fausto Miguélez, Adolfo Perinat, Antoni Estradé, Luis Lemkow i Carlota Solé

Volum 25 “Juventud 1985”

1986

Volum 26 “Conocimentos, indicios y paradojas”

Volum 27

Judith Astelarra, Salvador Cardús, Joaquim Casal, José Luis Crespán, Joan Estruch, Maria Jesús Izquierdo, Fausto Miguélez, Adolfo Perinat, Antoni Estradé, Luis Lemkow, Carlota Solé, Alberto Silva i Montserrat Treserra

1987

Volum 28 “Sociedades avanzadas y nuevas tecnologías”

Faustino Miguélez (director)
Francesc Pallarés
Teresa Torns
Alberto Silva

Consell de redacció: Judith Astelarra, Esther Barbé, Joan Botella, Juli Busquets, Anna Cabré, Salvador Cardús, Joaquim Casal, Antoni Estradé, Joan Estruch, Salvador Giner, M. Jesús Izquierdo, Louis Lemkow, Carlos Lozares, Josep M. Masjoan, Adolfo Perinat, Carlota Solé, Marina Subirats, Montserrat Treserra, Josep M. Vallés, Rosa Virós

Francisco J. Mullan (becari ajudant)

1988

Volum 29 “Sociología de la música”

Volum 30 “Estudios sobre la mujer”

1989

Volum 31 “Cuestiones de teoria y metodología”

Faustino Miguélez (director)
Tomás García
Andreu Lope
Francesc Pallarés
Alberto Silva
Teresa Torns

Alfons Romero (becari ajudant)

Volum 32 “Transformaciones del trabajo y de la sociedad”

1990

Volum 33 “Política y sociedad en España: 1977-1989”

Volum 34 “Estado del bienestar y desigualdades sociales”

Número Extra (fora de numeració): Índex d’Estudis Socials 1989

Teresa Torns
(directora)
Montserrat Baras
Tomás García
Andreu Lope
Faustino Miguélez
Francesc Pallarés

Consell de redacció: Judith Astelarra, Esther Barbé, Joan Botella, Juli Busquets, Anna Cabré, Salvador Cardús, Joaquim Casal, Antoni Estradé, Joan Estruch, Tomás García, Salvador Giner, M. Jesús Izquierdo, Louis Lemkow, Carlos Lozares, Josep M. Masjoan, Francesc Pallarés, Alberto Silva, Carlota Solé, Marina Subirats, Montserrat Treserra, Josep M. Vallés, Rosa Virós

Volum 35 “Cambios políticos y sociales en América Latina”

Consell de redacció: Judith Astelarra, Esther Barbé, Joan Botella, Juli Busquets, Anna Cabré, Salvador Cardús, Joaquim Casal, Antoni Estradé, Joan Estruch, Tomás García, Salvador Giner, M. Jesús Izquierdo, Louis Lemkow, Carlos Lozares, Josep M. Masjoan, Alberto Silva, Carlota Solé, Marina Subirats, Montserrat Treserra, Josep M. Vallés, Rosa Virós

Alfons Romero (becari adjunt)

1991

Volum 36 “Estudios sobre la familia”

Josep Lluís Espluga (becari adjunt)

Volum 37 “El anàlisis multivariable de datos”

Volum 38 “Los Juegos Olímpicos en la Barcelona del 92”

1992

Volum 39 “Misceláneo”

Teresa Torns
(directora)
Montserrat Baras
Joan Botella
Andreu Lope
Faustino Miguélez

Ángel Belzunegui (becari adjunt)

Volum 40 “Envejecimiento y sociedad”. Coordinat per Maria Pía Barenys

1993

Volum 41 “Actores internacionales”. Coordinat per Esther Barbé

Reyes Varella (becària adjunta)

Volum 42 “Índices de los números 1-40”

Yolanda Babiloni (becària adjunta)

1994

Volum 43 “La construcción social del inmigrante”

Carlota Solé

 

Volum 44 “Un mundo cambiante”

 

José Antonio Noguera (becari adjunt)

1995

Volum 45 “Relaciones sociales: antiguas y nuevas realidades”

 

Volum 46 “El Mediterráneo en el umbral del siglo XXI”

 

Enrico Mora Malo (becari adjunt)

Volum 47 “Procesos de modernización”

 

1996

Volum 48 “La construcción de tipologías: ejemplos de aplicación”. Coordinat per Carlos Lozares, Pedro López, Marius Dominguez, Vicent Borras

 

Sònia Parella (becària adjunta), Anna Tarrés (col·laboradora)

Volum 49 “Los procesos de cambio político en América Central”. Coordinat per Joan Botella

 

Volum 50 “Teoría sociológica”

 

1997

Volum 51 “Misceláneo”

 

Volum 52 “Estructura social de Cuba”. Coordinat per Julio Busquets

 

Volum 53 “Producción y reproducción social”. coordinat per Graciera Sarrible

 

Natàlia Cantó (becària adjunta)

1998

Volum 54 “Misceláneo”

 

Sònia Parella (col·laboradora)

Volum 55 “Trabajo y vida cotidiana”. Coordinat pel QUIT

Carlota Solé, directora;
Montserrat Baras, Joan Botella, Juli Busquets, Òscar Rebollo (equip de direcció)

Consell de redacció: Judith Astelarra, Esther Barbé, Anna Cabré, Joaquim Casal,Lluís Flaquer, Salvador Giner, M. Jesús Izquierdo, Louis Lemkow, Andreu Lope, Carlos Lozares, Antonio Martín Artiles, Josep M. Masjuan, Faustino Miguélez, Isidre Molas, Joaquim Molins, Enric Sanchís, Marina Subirats, Teresa Torns, Montserrat Tresserra, Josep M. Vallès, Rosa Virós

Volum 56 “Teoría, métodos y problemas sociales”

Carlota Solé

 

1999

Volum 57 “Marx, Engels y Durkheim. Conmemoración de tres clásicos”

 

Sònia Parella (col·laboradora), Sarai Samper (becària)

Volum 58 “Las nuevas relaciones laborales”. Coordinat per Fausto Miguélez

 

Volum 59 “Primeras Jornadas de Investigación en el Marco Institucional de la Universidad”

 

Sarai Samper (becària)

2000

Volum 60 “Inmigración femenina en el sur de Europa”. Coordinat per Natàlia Ribas Mateo

 

Miquel Àngel Alegre Canosa (col·laborador)

Vol. 61 (2000)

 

 

Reflexiones sobre el cambio social, las desigualdades, la democracia y otras cuestiones teóricas

Vol. 62 (2000)

 

Homenaje a Simmel

2001

Vol. 63 (2001)

 

Vol 63/64. Los condicionantes de la investigación y el método sociológico

Vol. 65 (2001) Misceláneo

 

2002

Vol. 66 (2002)

 

Sociología de las migraciones

Vol. 67 (2002)

 

Segundas jornadas de evaluación de la investigación

Vol. 68 (2002) Teoría Sociológica

 

2003

Vol. 69 (2003) Instituciones y teoria

 

Vol. 70 (2003) Sociología de la Universidad

 

Vol. 71 (2003) Espacio urbano, medio ambiente, mercado y cultura

 

2004

Vol. 72 (2004)

 

Visiones alternativas sobre la sociedad y la realidad social

Vol. 73 (2004) Problemas sociales

 

Vol. 74 (2004) Evolución social y juventud

 

2005

Vol. 75 (2005)

 

Relaciones laborales

Vol. 76 (2005) Estudiantes universitarios

 

Vol. 77 (2005) Efectos de la modernización

 

Vol. 78 (2005) Identidad, llengua y tecnologies de la comunicación

 

2006

Vol. 79 (2006) Materiales de sociologia de la juventud

 

Vol. 80 (2006) Teoría Sociológica Analítica. Coordinat per José A. Noguera

 

Vol. 81 (2006) Medio ambiente: campo-ciudad. Economía social y manifestaciones políticas

 

Volum 82 “Sociología del medio ambiente” coordinat per Joan David Tàbara i Louis Lemkow

 

Carmen Pérez (secretària, Departament Sociologia UAB)

 

2007

Volum 83 “Conciliación y negociación colectiva”. Coordinat per Fausto Miguélez

 

Volum 84 “Modernidad, barbarie y violencia colectiva”. Coordinat per Josetxo Beriain

 

Volum 85 “Nuevas migraciones, nuevas aproximaciones sociológicas”. Coordinat per Leonardo Cavalcanti, Kàtia Lurbe, Sònia Parella i Enrique Santamaría

 

Volum 86 “Educación y empleo”

 

Mercè Rubio Bosch (secretària, Departament Sociologia UAB)

2008

Volum 87 “Misceláneo”

 

Volum 88 “Naturaleza y sociedad”

 

Volum 89 “Ciudades e inmigración”

 

Mónica Hoces Fernández (secretària, Departament Sociologia UAB)

Volum 90 “Familias y adolescentes”

 

2009

Volum 91 “Comunidad y convenciones sociales”

 

Volum 92 “Los partidos españoles de ámbito estatal en perspectiva comparada”

 

Alba García Gómez (secretària, Departament Sociologia UAB)

Volum 93 “Nuevos retos en la sociedad del riesgo”. Coordinat per Montserrat Baras

Carlota Solé (directora), José Antonio Noguera (adjunt de direcció)

 

Vol. 94 “Cultura y migraciones”. Coordinat per Juan A. Roche Cárcel

 

2010

Vol. 95 Núm. 1 “Sectas, mobbing y bullying”

 

Fernando Ramírez Plaza (secretari, Departament Sociologia UAB)

Volum 95 Número 2 “Identitats i accions col·lectives”

 

Volum 95 Número 3 “El desarrollo de la família en España desde una perspectiva demogràfica”

 

Volum 95 Número 4 “Análisis sociológico comparado de dos regiones: Andalucía y Cataluña”. Coordinat per Pau Miret Garmundi i Anna Cabré

 

2011

Volum 96 Número 1 “Joves i identitats”. Coordinat per Jordi Garreta

 

Volum 96 Número 2 “Norbert Elias”

 

Volum 96 Número 3 “Inmigración e integración sociolaboral en España y Estados Unidos”. Coordinat per Julio Iglesias de Ussel, Antonio Trinidad Requena, i Rosa María Soriano Miras

 

 

Volum 96 Número 4 “Canvis en la relació educació-treball i en el comportament dels actors implicats”. Coordinat per Jordi Planes

 

2012

Volum 97 Número 1 “Parejas mixtas”. Coordinat per Gerhard Steingress

 

Volum 97 Número 2 “Miscel·lani”

 

Volum 97 Número 3 “Nuevos retos en los estudios de género y migración en España”

 

Volum 97 Número 4

Consell de redacció: Amado Alarcón (URV), Eva Anduiza (UAB), Javier Astudillo (UPF), Pau Baizán (UPF), Cristina Blanco (EHU), Xavier Bonal (UAB) ,Jordi Busquet (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada (CCHS-CSIC), Xavier Coller (UPO), Ramón De Alós (UAB), Lluís Flaquer (UAB), Jordi Garreta (ULL), Maria del Mar Griera (UAB), Almudena Moreno (UVA), Antonio Jaime (UMA),María Jiménez-Buedo (UNED), Roger Martínez (UOC), Oscar Molina (UAB), Sònia Parella (UAB), Rita Rädl Philipp (UAC), Clara Riba (UPF), Xavier Rambla (UAB), Teresa Sordé (UAB), Joaquín Susino (UGR), Helena Troiano (UAB)

2013

Volum 98 Número 1

Volum 98 Número 2

Volum 98 Número 3

Volum 98 Número 4 “Mujeres y cambio social”. Coordinat per Julia Varela Fernández i Ángel Juan Gordo López

2014

Volum 99 Número 1

Volum 99 Número 2

Volum 99 Número 3

Volum 99 Número 4 “Raymond Boudon”

2015

Volum 100 Número 1

Consell de redacció: Amado Alarcón (URV), Eva Anduiza (UAB),Javier Astudillo (UPF), Pau Baizán (UPF),Cristina Blanco (EHU), Xavier Bonal (UAB),Jordi Busquet (URL), Lorenzo Cachón (UCM),Inés Calzada (CCHS-CSIC), Xavier Coller (UPO),Ramón De Alós (UAB), Lluís Flaquer (UAB),José Fernández-Albertos (CCHS-CSIC), Jordi Garreta (ULL), Maria del Mar Griera (UAB), Antonio Jaime (UMA), María Jiménez-Buedo(UNED), Roger Martínez (UOC), Pau Miret Garmundi (CED-UAB), Oscar Molina (UAB),Almudena Moreno (UVA), Sònia Parella (UAB),Rita Rädl Philipp (UAC), Xavier Rambla (UAB),Clara Riba (UPF), Leire Salazar (UNED), Mauricio Salgado (Universidad Andrés Bello, Chile),Teresa Sordé(UAB), Joaquín Susino (UGR), Helena Troiano (UAB)

Volum 100 Número 2

Volum 100 Número 3 “Cosmopolitismo, alteridad, traducción”

Volum 100 Número 4 “Riesgos ambientales, sostenibilidad y políticas de implicación ciudadana”. Presentació del número: Josep Espluga, Ana Prades López, Arturo Vallejos-Romero

2016

Volum 101 Número 1

José Antonio Noguera, director (UAB);
Maria del Mar Griera i Jordi Tena, coeditors (UAB)

Consell de redacció: Amado Alarcón (URV), Eva Anduiza (UAB), Javier Astudillo (UPF), Pau Baizán (UPF), Cristina Blanco (EHU), Xavier Bonal (UAB), Jordi Busquet (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada (CCHS-CSIC), Xavier Coller (UPO), Ramón De Alós (UAB), Lluís Flaquer (UAB), José Fernández-Albertos (CCHS-CSIC), Jordi Garreta (ULL), Antonio Jaime (UMA), María Jiménez-Buedo (UNED), Roger Martínez (UOC), Pau Miret Garmundi (CED-UAB), Oscar Molina (UAB), Almudena Moreno (UVA), Sònia Parella (UAB), Rita Rädl Philipp (UAC), Xavier Rambla (UAB), Clara Riba (UPF), Leire Salazar (UNED), Mauricio Salgado (Universidad Andrés Bello, Chile),Teresa Sordé (UAB), Joaquín Susino (UGR), Helena Troiano (UAB)

Felipe Corredor, Gestor Editorial (UAB)

Volum 101 Número 2

Volum 101 Número 3

Volum 101 Número 4

2017

Volum 102 Número 1

Volum 102 Número 2 “Mujeres, delitos y prisiones”

Consell de redacció: Manuel Aguilar-Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Pau Baizán Muñoz (UPF), Borja Barragué (UAM), Jordi Busquet Duran (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Xavier Coller Porta (UPO), Antonio M. Jaime Castillo (UM), María Jiménez Buedo (UNED), Francisco José León Medina (UDG), Dulce Manzano (UCM), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó (UDC), Analía Meo (Universidad de Buenos Aires), Pau Miret Garmundi (CED-UAB), Gorka Moreno (EHU), Almudena Moreno Minguez (UVA), Joaquim Rius Ulldemolins (UV), Leire Salazar (UNED), Mauricio Salgado (Universidad Andrés Bello, Chile), Mariona Tomás (UB)

Volum 102 Número 3

Volum 102 Número 4 “La relevancia social de la movilidad residencial”

2018

Volum 103 Número 1

Volum 103 Número 2

Volum 103 Número 3

José Antonio Noguera, director (UAB); Sara Moreno i Jordi Tena, coeditors (UAB);

Volum 103 Número 4

2019

Volum 104 Número 1

Volum 104 Número 2 “Desigualdades sociales en una perspectiva comparada: Europa y América Latina”

Volum 104 Número 3

Volum 104 Número 4

Consell de redacció: Manuel Aguilar-Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Pau Baizán Muñoz (UPF), Borja Barragué (UAM), Jordi Busquet Duran (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Xavier Coller Porta (UPO), Antonio M. Jaime Castillo (UM), María Jiménez Buedo (UNED), Francisco José León Medina (UDG), Dulce Manzano (UCM)

2020

Volum 105 Número 1

Sara Moreno i Jordi Tena, direcció (UAB); Avi Pastor, editor (UAB)

Consell de redacció: Manuel Aguilar-Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Pau Baizán Muñoz (UPF), Borja Barragué (UAM), Jordi Busquet Duran (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Xavier Coller Porta (UPO), Antonio M. Jaime Castillo (UM), María Jiménez Buedo (UNED), Francisco José León Medina (UC), Dulce Manzano (UCM), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó (UDC), Analía Meo (Universidad de Buenos Aires), Pau Miret Garmundi (CED-UAB), Gorka Moreno (EHU), Almudena Moreno Minguez (UVA), Joaquim Rius Ulldemolins (UV), Leire Salazar (UNED), Mauricio Salgado (Universidad Andrés Bello, Chile), Mariona Tomàs (UB)

Volum 105 Número 2 “Transiciones educativas y desigualdades sociales: una perspectiva sociológica”

Volum 105 Número 3

Volum 105 Número 4

Consell de redacció: Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Ana Arriba González de Durana (UAH), Borja Barragué (UAM), KarinaBatthyany (Universidad de Uruguay), Jordi Busquet Duran (URL), Lorenzo Cachón (UCM), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Héctor Cebolla Boado (UNED), Xavier Coller Porta (UPO), Oriol Costa (UAB), Eloísa Del Pino (CSIC), Alberto del Rey Poveda (USAL), Modesto Escobar (USAL), Jose Ignacio García-Valdecasas Medina (UVA), Cecilia Güemes (UC3M), Ander Gurrutxaga Abad (UPV), Antonio M. Jaime Castillo (UNED), María Jiménez Buedo (UNED), Matxalen Legarreta (UPV), Francisco José León Medina (UDG), Ana León Mejía (UNIR), Francisco Linares Martínez (ULL), Dulce Manzano (UCM), J. Rosa Marrero Rodríguez (ULL), Raquel Martínez Buján (UDC), Xavier Martínez Celorrio (UB), Lucía Martínez Virto (UPN), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó Lago (UDC), Pau Miret Gamundi (CED-UAB), Gorka Moreno Márquez (EHU), Luis Ortiz Gervasi (UPF), María Inmaculada Pastor Gosálbez (URV), Alberto Penadés (USAL), Cristian Pérez Muñoz (Pontificia Universidad Católica de Chile), Joaquim Rius (UV), Jaime Rivière (USAL), Pablo Rodríguez González (ULL), Arturo Julio Rodríguez Morató (UB), Leire Salazar (UNED), Albert Sales (UPF), Mauricio Salgado (Universidad Andrés Bello, Chile) Eduardo Tapia (Linköping University), Mariona Tomàs (UB), Margarita Torre (IC3-Juan March), Adrián Zancajo (UAB)

2021

Volum 106 Número 1

Consell de redacció: Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Ana Arriba González de Durana (UAH), Borja Barragué Calvo (UAM), Karina Batthyany Dighiero (Universidad de Uruguay), Jordi Busquet Duran (URL), Lorenzo Cachón Rodríguez (UCM), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Héctor Cebolla Boado (UNED), Xavier Coller Porta (UPO), Oriol Costa Fernández (UAB), Eloísa Del Pino Matute (CSIC), Alberto del Rey Poveda (USAL), Modesto Escobar Mercado (USAL), Juan J. Fernández González (UC3M), Mauricio García Ojeda (UFRO-Xile), Jose Ignacio García-Valdecasas Medina (UVA), Cecilia Güemes Ghirardi (UC3M), Ander Gurrutxaga Abad (UPV), Antonio M. Jaime Castillo (UNED), María Jiménez Buedo (UNED), Matxalen Legarreta Iza (UPV), Francisco José León Medina (UDG), Ana León Mejía (UNIR), Francisco Linares Martínez (ULL), Dulce Manzano Espinosa (UCM), J. Rosa Marrero Rodríguez (ULL), Raquel Martínez Buján (UDC), Xavier Martínez Celorrio (UB), Lucía Martínez Virto (UPN), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó Lago (UDC), Pau Miret Gamundi (CED-UAB), Gorka Moreno Márquez (EHU), Luis Ortiz Gervasi (UPF), María Inmaculada Pastor Gosálbez (URV), Alberto Penadés de la Cruz (USAL), Cristian Pérez Muñoz (Pontificia Universidad Católica de Chile), Joaquim Rius-Ulldemolins (UV), Jaime Rivière Gómez (USAL), Pablo Rodríguez González (ULL), Arturo Julio Rodríguez Morató (UB), Leire Salazar Valez (UNED), Albert Sales Campos (UPF), Mauricio Salgado Oyarce (Universidad Andrés Bello, Xile) Eduardo Tapia Tejada (Linköping University), Mariona Tomàs Fornes (UB), Margarita Torre Fernández (IC3-Juan March), Adrián Zancajo Silla (UAB)

Volum 106 Número 2

Consell de redacció: Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Eva Anduiza Perea (UAB), Ana Arriba González de Durana (UAH), Borja Barragué Calvo (UAM), Karina Batthyany Dighiero (Universidad de la República, Uruguay), Jordi Busquet Duran (URL), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Héctor Cebolla Boado (UNED), Oriol Costa Fernández (UAB), Eloísa Del Pino Matute (CSIC), Alberto del Rey Poveda (USAL), Modesto Escobar Mercado (USAL), Juan J. Fernández González (UC3M), Mauricio García Ojeda (UFRO-Xile), Jose Ignacio García-Valdecasas Medina (UVA), Cecilia Güemes Ghirardi (UC3M), Ander Gurrutxaga Abad (UPV), Antonio M. Jaime Castillo (UNED), María Jiménez Buedo (UNED), Matxalen Legarreta Iza (UPV), Francisco José León Medina (UdC), Ana León Mejía (UNIR), Francisco Linares Martínez (ULL), Dulce Manzano Espinosa (UCM), J. Rosa Marrero Rodríguez (ULL), Raquel Martínez Buján (UDC), Xavier Martínez Celorrio (UB), Lucía Martínez Virto (UPN), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó Lago (UDC), Pau Miret Gamundi (CED-UAB), Gorka Moreno Márquez (EHU), Luis Ortiz Gervasi (UPF), María Inmaculada Pastor Gosálbez (URV), Alberto Penadés de la Cruz (USAL), Cristian Pérez Muñoz (Pontificia Universidad Católica de Chile), Joaquim Rius-Ulldemolins (UV), Jaime Rivière Gómez (USAL), Pablo Rodríguez González (ULL), Arturo Julio Rodríguez Morató (UB), Leire Salazar Valez (UNED), Albert Sales Campos (UPF), Mauricio Salgado Oyarce (Universidad Andrés Bello, Xile) Eduardo Tapia Tejada (Linköping University), Mariona Tomàs Fornes (UB), Margarita Torre Fernández (IC3-Juan March), Adrián Zancajo Silla (UAB)

Volum 106 Número 3

Sara Moreno i Jordi Tena, direcció (UAB)

Volum 106 Número 4

2022

Volum 107 Número 1

Volum 107 Número 2

Consell de redacció: Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Amalia Alvarez Benjumea (Max Planck Institute for Research), Eva Anduiza Perea (UAB), Ana Arriba González de Durana (UAH), Borja Barragué Calvo (UAM), Karina Batthyany Dighiero (Universidad de la República, Uruguay), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Héctor Cebolla Boado (UNED), Oriol Costa Fernández (UAB), Eloísa Del Pino Matute (CSIC), Alberto del Rey Poveda (USAL), Modesto Escobar Mercado (USAL), Juan J. Fernández González (UC3M), Mauricio García Ojeda (UFRO-Xile), Jose Ignacio García-Valdecasas Medina (UVA), Cecilia Güemes Ghirardi (UC3M), Valeria Insarauto (Université de Lausanne), Antonio M. Jaime Castillo (UNED), María Jiménez Buedo (UNED), Matxalen Legarreta Iza (UPV), Francisco José León Medina (UdC), Ana León Mejía (UNIR), Francisco Linares Martínez (ULL), Dulce Manzano Espinosa (UCM), Rosa Marrero Rodríguez (ULL), Júlia Martínez Ariño (University of Groningen), Raquel Martínez Buján (UDC), Lucía Martínez Virto (UPN), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó Lago (UDC), Pau Miret Gamundi (CED-UAB), Gorka Moreno Márquez (EHU), Luis Ortiz Gervasi (UPF), María Inmaculada Pastor Gosálbez (URV), Alberto Penadés de la Cruz (USAL), Cristian Pérez Muñoz (Pontificia Universidad Católica de Chile), Joaquim Rius-Ulldemolins (UV), Pablo Rodríguez González (ULL), Leire Salazar Valez (UNED), Albert Sales Campos (UPF), Mauricio Salgado Oyarce (Universidad Andrés Bello, Chile), Eduardo Tapia Tejada (Linköping University), Mariona Tomàs Fornes (UB), Margarita Torre Fernández (IC3-Juan March), Adrián Zancajo Silla (UAB)

Volum 107 Número 3

Sara Moreno, directora (UAB); Adrián Zancajo, editor (UAB)

Consell de redacció: Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Amalia Alvarez Benjumea (Max Planck Institute for Research), Eva Anduiza Perea (UAB), Ana Arriba González de Durana (UAH), Borja Barragué Calvo (UAM), Karina Batthyany Dighiero (Universidad de la República, Uruguay), Inés Calzada Gutiérrez (CCHS-CSIC), Héctor Cebolla Boado (UNED), Oriol Costa Fernández (UAB), Eloísa Del Pino Matute (CSIC), Alberto del Rey Poveda (USAL), Modesto Escobar Mercado (USAL), Juan J. Fernández González (UC3M), Mauricio García Ojeda (UFRO-Xile), Jose Ignacio García-Valdecasas Medina (UVA), Cecilia Güemes Ghirardi (UC3M), Valeria Insarauto (Université de Lausanne), Antonio M. Jaime Castillo (UNED), María Jiménez Buedo (UNED), Matxalen Legarreta Iza (UPV), Francisco José León Medina (UdC), Ana León Mejía (UNIR), Francisco Linares Martínez (ULL), Dulce Manzano Espinosa (UCM), Rosa Marrero Rodríguez (ULL), Júlia Martínez Ariño (University of Groningen), Raquel Martínez Buján (UDC), Lucía Martínez Virto (UPN), Roger Martínez Sanmartí (UOC), Matilde Massó Lago (UDC), Pau Miret Gamundi (CED-UAB), Gorka Moreno Márquez (EHU), Luis Ortiz Gervasi (UPF), María Inmaculada Pastor Gosálbez (URV), Alberto Penadés de la Cruz (USAL), Cristian Pérez Muñoz (Pontificia Universidad Católica de Chile), Joaquim Rius-Ulldemolins (UV), Pablo Rodríguez González (ULL), Leire Salazar Valez (UNED), Albert Sales Campos (UPF), Mauricio Salgado Oyarce (Universidad Andrés Bello, Chile), Eduardo Tapia Tejada (Linköping University), Mariona Tomàs Fornes (UB), Margarita Torre Fernández (IC3-Juan March)

Volum 107 Número 4

2023

Volum 108 Número 1

Sara Moreno, directora (UAB); Adrián Zancajo i Emilia Aliello, editors (UAB)