Disseny de polítiques de sostenibilitat i pràctiques ciutadanes. El cas del comerç i les agendes 21 locals

Autors/ores

  • Josep Espluga Universitat Autònoma de Barcelona
  • Àlex Boso Universidad de la Frontera (Temuco, Chile)
  • Ana Prades CIEMAT-CISOT

Resum

En el present article s’analitza, en primer lloc, la distància entre el que la gent diu i el que la gent fa en relació amb la sostenibilitat en la seva vida quotidiana; en segon lloc, s’intenta connectar aquest coneixement amb el disseny i l’elaboració de polítiques de sostenibilitat. Per a això, s’ha escollit el cas d’una mostra de comerciants de la ciutat de Barcelona i la seva relació amb les polítiques que intenten promoure la sostenibilitat a la ciutat (l’Agenda 21 Local). S’ha utilitzat una metodologia híbrida denominada STAVE, que combina les tècniques del grup de discussió amb mètodes iteratius i reflexius per mitjà d’una orientació de recerca-acció. Els resultats permeten identificar les predisposicions dels comerciants cap a la sostenibilitat, així com detectar en quina mesura els seus discursos són coherents amb les seves pràctiques. A més, els resultats mostren fins a quin punt les polítiques municipals de l’Agenda 21 de Barcelona poden encaixar en els contextos quotidians del comerç local per promoure avenços cap a la sostenibilitat en el sector.

Paraules clau

sostenibilitat, Agenda 21, comerç local, polítiques ambientals, percepció social, mètode STAVE

Biografies de l'autor/a

Josep Espluga, Universitat Autònoma de Barcelona

Profesor del Departamento de Sociología de la UAB.

Àlex Boso, Universidad de la Frontera (Temuco, Chile)

Doctor en Sociología e investigador del Núcleo de Investigación en Ciencias Sociales de la Universidad de la Frontera (Temuco, Chile).

Ana Prades, CIEMAT-CISOT

Doctora en Sociología (UCM) y Directora del Centro de Investigación Sociotécnica, del Centro de Investigaciones Energéticas, Medio Ambientales y Tecnológicas.

Publicades

2015-10-05

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.