El discurs de la Unió Europea en matèria de polítiques d’ocupació i d’exclusió social. Anàlisi sociològica de l’Estratègia Europea d’Ocupació

Autors/ores

  • Antonio Martínez López Departamento de Sociología de la Universidad de Granada

Resum

Especialment des de mitjan anys noranta, a Europa assistim a la posada en marxa i a la consolidació del que sembla ser una nova filosofia i la seva consegüent praxi a l'hora d'enfrontar les problemàtiques que planteja la qüestió social del nostre temps. Les altes taxes d'atur de principis dels vuitanta, que, mantingudes en el temps, van deixar de ser analitzades com a conjunturals o friccionals, per acceptar el seu caràcter estructural, han portat a preses de posició polítiques i administratives per resoldre les qüestions de l'atur i de l’exclusió social. L'Estratègia Europea d'Ocupació, implantada i difosa per la Comissió Europea entre els estats membres, sembla que és l'instrument central d'aquest nou enfocament. Sostenint el gruix de la seva filosofia i de les seves formes d'intervenció en l'aplicació de polítiques actives d'ocupació nascudes en el marc de l'economia laboral sueca per resoldre problemes d'atur friccional, les polítiques actives passen al centre de l'acció social contemporània interpel·lant, tal com plantegem aquí, les formes de l'estat del benestar keynesià clàssic i apuntant cap a la reconstrucció de noves representacions sobre les visions legítimes de la intervenció social en matèria d'atur i d’exclusió.

Paraules clau

Sociologia, sociologia del treball, estat del benestar, polítiques socials, Unió Europea, treball social, exclusió social

Biografia de l'autor/a

Antonio Martínez López, Departamento de Sociología de la Universidad de Granada

Diplomado en Biblioteconomía y Documentación, Doctor en Sociología por la Universidad de Granada. Profesor sustituto interino en el Departamento de Sociología de la Universidad de Granada.

Ha colaborado en numerosos proyectos de investigación con la temática central de las relaciones entre empleo, educación y políticas sociales. Ha escrito cuatro artículos en revistas de sociología y trabajo social, una veintena de comunicaciones a congresos regionales, nacionales e internacionales sobre sociología y ciencias de la educación, y ha participado también en varios libros colectivos.

Publicades

2011-01-01

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.