De quina manera contribueixen les indústries maquiladores a la migració als EUA des de Mèxic

Autors/ores

  • Kathryn Kopinak Sociology, King's University College at The University of Western Ontario

Resum

Mentre que el «corredor de Califòrnia», a la frontera dels Estats Units amb Mèxic, concentra un gran nombre de maquiladores, alhora que es conforma com a ruta d’emigració cap als EUA, trobem que és escassa la investigació que analitza l’impacte que té l’ocupació en la indústria maquiladora en la migració laboral a la frontera del nord de Mèxic.

L’anàlisi de dades de l’Encuesta sobre migración en la frontera norte de México (1993-1997), feta a aquells que van tornar a Mèxic per intervenció de la patrulla de la frontera, troba que l’experiència laboral a la indústria maquiladora actua potencialment en l’emigració laboral, cosa que la diferencia d’altres corrents migratoris tradicionals, com els treballs agrícoles i altres grups professionals. La diferència és que les persones que emigren després de tenir una feina prèvia a la maquila són més dones, més solters, amb major qualificació, més urbans, més joves i menys caps de família. D’altra banda, els resultats de 101 entrevistes fetes en profunditat a persones que o bé tenen experiència laboral a la maquila o bé tenen altres experiències laborals, a més d’haver treballat als EUA, mostren que els homes que viuen a la frontera aprofiten millor l’oportunitat de treballar a la maquila amb la finalitat d’adquirir el capital humà i social necessari que els faciliti la migració. De la mateixa manera, les dones que viuen a la frontera, així com els homes i les dones que vénen de l’interior de Mèxic i han tingut experiència a la maquila, també emigren, però amb un capital social menor. Aquest és el resultat de la reestructuració econòmica que s’ha produït després de la relocalització industrial a la frontera nord de Mèxic. Les maquiladores faciliten la migració dels treballadors ajudant-los a aconseguir els documents necessaris. Per un altre costat, els salaris més alts a l’altra banda de la frontera són la major motivació per a la migració laboral; tot plegat es veu reforçat per la discriminació per edat i la necessitat d’una normativa de treball adequada. A més del sou, els treballadors de la maquila també emigren per evitar la discriminació, la intensitat de la feina, la dura disciplina, la inestabilitat del mercat laboral i les pensions reduïdes.

Paraules clau

indústria maquiladora, capital social, recursos humans, zones frontereres, migració, transferència d’habilitats, exportacions

Publicades

01-07-2011

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.