Anàlisi sociològica de la Llei 4/2000, de l’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social. Les reformes (8/2000; 11/2003; 14/2003; 2/2009) i la implicació social de la Llei

Autors/ores

  • Rosa Soriano-Miras Departamento de Sociología. Universidad de Granada

Resum

La Llei d’estrangeria ha estat i és un dels elements que ha suscitat més atenció i debat en el marc de la política migratòria espanyola. A tall d’exemple tenim les successives reformes que ha patit en l’última dècada, un total de quatre fins al 2010. L’última va tenir lloc el mes de desembre de 2009. Per tal d’aprofundir en aquesta realitat, s’ha desenvolupat el projecte d’investigació I+D concedit pel Ministeri de Ciència i Tecnologia i titulat SEJ 2006-05.222. Immigració i Benestar Social. Aquest article s’emmarca en el context d’aquest projecte. S’ha analitzat l’articulat de la Llei i les implicacions socials que té a través dels principis de la teoria fonamentada (grounded theory). Per a cada reforma, s’ha contextualitzat, a més, el marc polític i social que la justificava. Entre altres conclusions, s’observa que la Llei és un intent de donar resposta a la nova realitat de l’estrangeria a Espanya des d’un plantejament merament tècnic, sense cap pretensió ideològica. No obstant això, la lògica discursiva posa l’accent de manera majoritària en la necessitat de «controlar socialment» la persona estrangera. Tot això provoca una mena de metonímia en l’articulat de la Llei entre estranger i immigrant, cosa que converteix la Llei en coadjuvant d’una fractura social cada vegada més gran entre estrangers i nacionals, amb totes les implicacions que això suposa en els processos d’identitat i alteritat.


Paraules clau

estrangeria, immigració, xenofòbia, identitat, política migratòria, integració social

Biografia de l'autor/a

Rosa Soriano-Miras, Departamento de Sociología. Universidad de Granada

Profesora Titular del Departamento de Sociología de la Universidad de Granada. Premio Nacional de Consejo Económico y Social a la mejor tesis doctoral (2004).Imparte docencia en el Máster universitario en Migraciones: Conocimiento y Gestión de los Procesos Migratorios de la Universidad del País Vasco. Principales líneas de investigación: Sociología de las Migraciones, Género, Técnicas de Investigación Social. Visiting Scholar en el Center for Comparative Immigration Studies de la Universidad de California-San Diego (EE.UU.) entre 2005 y 2006 y en la Universidad de Princeton en Septiembre de 2009. Participa en varias investigaciones sobre inmigración: “Explaining Outcomes of Immigration Control Policies: A Comparative Study of Mexican Migration to the U.S. and Latin American/North African Migration to Spain” dirigida por los profesores Wayne Cornelius y Antonio Izquierdo. Codirige junto a Kathryn Kopinak la investigación “Gender Differences in the Immigration of Maquila Employees financiada por Social Sciences and Humanities Research Council of Canada y el programa UC-Mexus de EE.UU. y México. Entre sus publicaciones más relevantes destacan: El asentamiento de la mujer marroquí en el Poniente Almeriense, CES, Madrid, 2004; Teoría fundamentada “Grounded Theory” CIS, Madrid 2006; La vivencia del idioma en mujeres migrantes: Mexicanas en EE.UU. y Marroquíes en España” en la revista Migraciones Internacionales en 2006 e “Inmigración e Identidad Social” en la revista Migraciones en el 2008.

 

Publicades

2010-04-30

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.