Polítiques públiques, migració i família. Una mirada des del gènere

Autors/ores

  • Claudia Pedone Institut d’Infància i Món Urbà, (CIIMU), Barcelona, España Miembro del Grupo Interdisciplinario de Investigadoras Migrantes (GIIM)
  • Belén Agrela Romero Miembro del grupo de investigación SEPISE, Universidad de Granada Miembro del Seminario Universitario Mujer, Ciencia y Sociedad, Universidad de Jaén Coordinadora área de la Mujer, Observatorio de Inmigración, Universidad de Jaén Departamento de Psicología, área de Trabajo Social y Servicios Sociales Universidad de Jaén
  • Sandra Gil Araujo Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina Miembro del Grupo Interdisciplinario de Investigadoras Migrantes (GIIM)

Resum

L’objectiu d’aquest text és explorar i fer visibles els vincles de les polítiques i els discursos sobre migració familiar amb els projectes i trajectòries de les famílies migrants i les diverses formes d’inclusió o exclusió que viuen. Tenint en compte el procés de feminització de la migració llatinoamericana cap a Espanya, la nostra atenció se centra en les imbricacions entre les polítiques i els discursos públics i les formes d’organització de les famílies migrants. Un acostament que comporta una contribució al camp dels estudis migratoris, i que alhora implica una articulació entre la dimensió conceptual, la dimensió política i normativa i la dimensió micro i subjectiva de la migració.

Els resultats s’obtenen de l’anàlisi, des d’una perspectiva de gènere, de normatives i documents públics; entrevistes en profunditat amb representants dels principals partits polítics en l’àmbit estatal i autonòmic i un treball de camp etnogràfic sobre dones bolivianes i dominicanes assentades a Catalunya. En concret, el nostre estudi està orientat a explorar els aspectes següents: (1) de quina manera les polítiques de migració familiar assignen diferents drets a la població migrant en relació amb el gènere, l’edat, l’estatus legal, la nacionalitat i el temps d’arribada; (2) quines són les conseqüències empíriques que tenen les polítiques en les modalitats de reagrupament familiar i en les relacions familiars segons el gènere, l’edat, les trajectòries migratòries, l’origen nacional i la inserció al mercat de treball; (3) de quina manera els migrants i els seus fills, filles i famílies responen a una regulació de la migració familiar cada cop més restrictiva i com la desafien.

Paraules clau

immigrants llatinoamericans, reagrupament familiar, estratificació cívica, migració familiar, política migratòria, Espanya

Biografies de l'autor/a

Claudia Pedone, Institut d’Infància i Món Urbà, (CIIMU), Barcelona, España Miembro del Grupo Interdisciplinario de Investigadoras Migrantes (GIIM)

Doctora en Geografía Humana, Universitat Autónoma de Barcelona. Directora del Área de Migración del Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU). Líneas de investigación: migraciones internacionales latinoamericanas desde una perspectiva transnacional, de género y generacional, familias transnacionales y políticas migratorias familiares, pautas de crianza transnacionales y los contextos educativos en origen y destino.

Belén Agrela Romero, Miembro del grupo de investigación SEPISE, Universidad de Granada Miembro del Seminario Universitario Mujer, Ciencia y Sociedad, Universidad de Jaén Coordinadora área de la Mujer, Observatorio de Inmigración, Universidad de Jaén Departamento de Psicología, área de Trabajo Social y Servicios Sociales Universidad de Jaén

Doctora en Antropología y Bienestar Social por el departamento de Trabajo Social, Universidad de Granada. Profesora titular de universidad en el departamento de Psicología, área de Trabajo Social, de la Universidad de Jaén. Líneas de investigación: políticas migratorias y trabajo social con migrantes; género y migraciones; mujeres migrantes y políticas públicas; migraciones, dependencia y gestión de los cuidados.

Sandra Gil Araujo, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Argentina Miembro del Grupo Interdisciplinario de Investigadoras Migrantes (GIIM)

Doctora en Sociología, Universidad Complutense de Madrid. Investigadora titular del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) con sede en el Instituto de Investigaciones Gino Germani, de la Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de Buenos Aires. Líneas de investigación: migración familiar, migración latinoamericana, estratificación social y cívica, control migratorio fronterizo, políticas migratorias en España y la Unión Europea.

Publicades

2011-09-19

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.