Polítiques públiques, migració i família. Una mirada des del gènere
Resum
L’objectiu d’aquest text és explorar i fer visibles els vincles de les polítiques i els discursos sobre migració familiar amb els projectes i trajectòries de les famílies migrants i les diverses formes d’inclusió o exclusió que viuen. Tenint en compte el procés de feminització de la migració llatinoamericana cap a Espanya, la nostra atenció se centra en les imbricacions entre les polítiques i els discursos públics i les formes d’organització de les famílies migrants. Un acostament que comporta una contribució al camp dels estudis migratoris, i que alhora implica una articulació entre la dimensió conceptual, la dimensió política i normativa i la dimensió micro i subjectiva de la migració.
Els resultats s’obtenen de l’anàlisi, des d’una perspectiva de gènere, de normatives i documents públics; entrevistes en profunditat amb representants dels principals partits polítics en l’àmbit estatal i autonòmic i un treball de camp etnogràfic sobre dones bolivianes i dominicanes assentades a Catalunya. En concret, el nostre estudi està orientat a explorar els aspectes següents: (1) de quina manera les polítiques de migració familiar assignen diferents drets a la població migrant en relació amb el gènere, l’edat, l’estatus legal, la nacionalitat i el temps d’arribada; (2) quines són les conseqüències empíriques que tenen les polítiques en les modalitats de reagrupament familiar i en les relacions familiars segons el gènere, l’edat, les trajectòries migratòries, l’origen nacional i la inserció al mercat de treball; (3) de quina manera els migrants i els seus fills, filles i famílies responen a una regulació de la migració familiar cada cop més restrictiva i com la desafien.
Paraules clau
immigrants llatinoamericans, reagrupament familiar, estratificació cívica, migració familiar, política migratòria, EspanyaPublicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2011 Claudia Pedone, Belén Agrela Romero, Sandra Gil Araujo
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.