Migracions per amor: diversitat i complexitat de les migracions de les dones

Autors/ores

  • Jordi Roca Girona Profesor Titular en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.
  • Montserrat Soronellas Masdeu Profesora Titular en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.
  • Yolanda Bodoque Puerta Profesora Lectora en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Resum

L’article analitza un tipus de migració, que hem denominat «per amor», que apareix de manera emergent a partir de la dècada dels noranta en el marc de la irrupció del nou ordre mundial caracteritzat pel protagonisme creixent de les TIC. L’explotació dels projectes migratoris de les dones que han migrat per amor ens situa davant la complexitat i la diversitat de les situacions migratòries, ja que plantegen obertament l’existència de motivacions per migrar que transcendeixen el model que atribueix una causa econòmica a les migracions. L’amor, la formació d’una família al lloc d’arribada o l’emancipació són, entre d’altres, alguns dels motius al·legats per les dones quan expliquen la seva migració.

El treball de camp, que consisteix en més de setanta entrevistes en profunditat a parelles mixtes formades per homes espanyols i dones eslaves o llatinoamericanes, ens ha mostrat que els projectes migratoris de les dones migrants per amor reflecteixen algunes singularitats que són explorades a l’article. Per exemple, el caràcter individualitzat de la migració, la baixa intensitat de les relacions transnacionals que mantenen les dones migrants, l’absència d’un projecte de retorn i un procés d’incorporació a la societat d’arribada que, malgrat ser més còmode, pot acabar consolidant una situació de dependència de les dones respecte de les seves parelles.

Paraules clau

migracions internacionals, migracions femenines, gènere, família, matrimonis mixtos

Biografies de l'autor/a

Jordi Roca Girona, Profesor Titular en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Doctor en Antropología por la Universitat de Barcelona (1992) y profesor titular del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. Su investigación la ha llevado a cabo principalmente en el ámbito de los llamados estudios de género, en el de la antropología industrial, del trabajo y de la empresa, en el de los relatos biográficos y de la memoria y en el de les técnicas cualitativas; con diversas publicaciones de libros y artículos en cada uno de ellos. Su tesis doctoral ganó el “Premio Nacional de Investigación Cultural” otorgado por el Ministerio de Educación y Cultura en el año 1995. Actualmente está llevando a cabo una investigación sobre las migraciones por amor y los matrimonios mixtos.

Montserrat Soronellas Masdeu, Profesora Titular en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Doctora en Antropología por la Universitat Rovira i Virgili (2002) y profesora titular del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la misma universidad. Sus líneas de investigación son la familia y el parentesco; la reproducción y transformación de las sociedades agrarias; las migraciones internacionales; las familias transnacionales; las migraciones por amor y el impacto de las migraciones de mujeres en los contextos rurales.

Yolanda Bodoque Puerta, Profesora Lectora en el Departamento de Antropología Filosofía y Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Doctora en Antropología por la Universitat Rovira i Virgili (1996) y profesora lectora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la misma universidad. Sus líneas prioritarias de investigación han sido la salud reproductiva y sexual, los centros de planificación familiar, el género, la memoria biográfica y las migraciones por amor. En la actualidad trabaja en diversas investigaciones sobre los matrimonios mixtos, la migración de las mujeres al medio rural, la soltería masculina, y las caravanas de mujeres.

Publicades

2011-09-09

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.