Capital simbòlic, dominació i legitimitat. Les arrels weberianes de la sociologia de Pierre Bourdieu

Autors/ores

  • José Manuel Fernández Fernández Departamento de Sociología 5. Universidad Complutense de Madrid

Resum

La noció de capital simbòlic és un dels conceptes més complexos construïts per Pierre Bourdieu. Aquest article ofereix una anàlisi crítica del seu origen, significat i funcions. S'hi explora l'ús que va fer d'aquest concepte en les seves investigacions sobre les diferents formes de dominació, els camps de producció simbòlica, el camp burocràtic, les estratègies simbòliques de les classes dominants i les lluites simbòliques per l'hegemonia en la societat global. Encara que mostra rellevants semblances amb els conceptes weberians de carisma i legitimitat, la noció de capital simbòlic només es pot entendre adequadament en relació amb els altres conceptes centrals de l'economia de la pràctica de Bourdieu, en la qual és usat com un instrument heurístic per articular les dimensions subjectiva i objectiva de qualsevol fenomen social.

Paraules clau

classe dominant, poder simbòlic, camp burocràtic, creences, habitus, estratègia (filosofia), interès (filosofia), camp (sociologia)

Biografia de l'autor/a

José Manuel Fernández Fernández, Departamento de Sociología 5. Universidad Complutense de Madrid

Catedrático de Sociología en la Escuela Universitaria de Trabajo Social. Departamento de Sociología 5 (Teoría Sociológica). Univesidad Complutense de Madrid. Principales líneas de investigación: teoría sociológica, migraciones internacionales, exclusión e integración social.

Publicades

2012-04-11

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.