Canvis en les pautes de consum alimentari a Espanya

Autors/ores

  • Francisco Entrena Durán

Resum

Les pautes de consum alimentari a Espanya s’estan alterant com a conseqüència del procés de desenvolupament econòmic, de modernització de la societat en general i de globalització de l’agricultura experimentat al llarg de les últimes dècades. Tant la incorporació del nostre país a la Comunitat Europea com la recent signatura dels acords del GATT són factors que han contribuït a accelerar i a consolidar la tendència cap a la globalització. Els valors i patrons sobre els quals s’assenten aquestes noves pautes de consum estan en consonància amb els plantejaments d’un model postfordista de producció que cerca la qualitat i la competitivitat. Aquest model resulta adequat per satisfer les demandes d’uns consumidors amb un nivell de vida més elevat que els fa ser més exigents, però també per als requeriments estandarditzats amb referència a normes de qualitat, de presentació o d’envasament dels productes que s’imposen a escala mundial, i per a la imatge corporal i els estils de vida propiciats per la nova situació productiva més sedentària i divulgats per la publicitat i els mitjans de comunicació de masses, amb una creixent incidència referent a això. En aquesta situació, les diferències socials i d’estatus ja no se simbolitzen, per a molts, tant en el fet de «no passar gana» o de poder alimentar-se millor com en el de la seva possibilitat d’accés diferencial a determinats béns (elaborats segons la recomanació dels «experts» o les normes de cuinat i de presentació de publicacions considerades «prestigioses»), de consumir productes d’«agricultura ecològica» o de menjar en certs restaurants als quals d’altres amb menys nivell econòmic no poden anar. Es tracta de manifestar una diferenciació / identificació (emulació d’estatus) davant el grup o estrat social respecte al qual el subjecte consumidor pretén desvincular-se o adherir-se simbòlicament en la seva pràctica quotidiana del fet social de nodrir-se.

Paraules clau

consum alimentari, globalització, postfordisme, desenvolupament econòmic

Publicades

01-01-1997

Com citar

Entrena Durán, F. (1997). Canvis en les pautes de consum alimentari a Espanya. Papers. Revista De Sociologia, 51, 201–214. https://doi.org/10.5565/rev/papers.1866

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.