Estigma social i adopció internacional a Espanya. És la família adoptiva un model familiar menys «autèntic» que els basats en llaços biològics?

Autors/ores

  • María José Rodríguez-Jaume Universidad de Alicante
  • Diana Jareño Ruiz Universidad de Alicante

Resum

A Espanya, el fenomen de les adopcions internacionals irromp a la dècada de 1990. El 2004, va esdevenir el segon país del món a fer-ne. Amb l’objectiu d’incrementar el coneixement sociològic sobre la família adoptiva internacional espanyola, es va fer l’enquesta titulada Les famílies adoptives i els seus estils de vida a través d’una pàgina web. A partir de les respostes donades per 230 mares i pares adoptius, es dibuixa el perfil sociodemogràfic de les seves llars. Aquestes es caracteritzen perquè tenen progenitors amb un elevat nivell formatiu, no adscrits a cap religió, que defensen polítiques d’esquerres i que comparteixen un sistema de valors postmoderns respecte de la institució familiar. La identificació de l’estructura domèstica segons el tipus d’aliança (biparental o monoparental) i el tipus de filiació (adoptiva o mixta) ens permet situar l’adopció contemporània com una opció de filiació elegida i no, exclusivament, com a alternativa davant la impossibilitat de tenir fills biològics. Addicionalment, els resultats de l’enquesta ens permeten endinsar-nos en un dels aspectes menys abordats en l’estudi sociològic de la família adoptiva: el paper de les actituds socials envers l’adopció i el seu impacte en aquella. La majoria dels enquestats perceben l’estigma social de què és objecte la seva família adoptiva, ja que, des del seu punt de vista, la societat les considera una forma de llar menys satisfactòria que la basada en llaços biològics.

Paraules clau

família interracial, família adoptiva transnacional, noves formes de llar, enquesta en línia, estigmatització, sancions socials, actituds de la comunitat

Biografies de l'autor/a

María José Rodríguez-Jaume, Universidad de Alicante

Doctora en Sociología por la Universidad de Alicante. Profesora titular en la Universidad de Alicante. Coordinadora del grupo de investigación "Población, medio ambiente y desarrollo". Docente en las asignaturas de Análisis Demográfico, Sociología de la Población y Técnicas de Investigación Social.

Diana Jareño Ruiz, Universidad de Alicante

Doctora en Sociología (Universidad de Alicante). FPI de la Generalitat Valenciana. Profesora Colaboradora Honorífica del Departamento de Sociología. Investigadora del grupo de Investigación de la UA «Población, Medio Ambiente y Desarrollo» desarrollando las líneas de investigación de Sociología de la familia y Sociología de las adopciones.

Publicades

2015-03-27

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.