Fonts estadístiques per analitzar el sector de la restauració a Espanya
Resum
La restauració és una part fonamental del turisme. No obstant això, n’existeixen pocs treballs quantitatius, ja que és un sector difícil d’estudiar. L’objectiu d’aquest article és estudiar les possibilitats d’anàlisi del sector de la restauració a Espanya amb el suport de les principals fonts estadístiques. A aquest efecte, es descriuen i comparen les bases de dades disponibles per analitzar el sector tant des de la perspectiva de la demanda com de l’oferta. L’article conclou amb alguns suggeriments per determinar quines estadístiques convé utilitzar i quines mesures seria desitjable que fossin adoptades per millorar la informació estadística.Paraules clau
sociologia, turismeReferències
Castro, M. A. de (2000). «Las estadísticas de turismo del INE en la actualidad (1994-2000)». Estudios Turísticos (144-145), 75-102. http://estadisticas.tourspain.es/img-iet/Revistas/RET-144-145-2000-pag75-102-84444.pdf
Cuadrado Roura, J. R. (2003). «Expansión y dinamismo del sector servicios». Información Comercial Española (ICE): Revista de Economía (811), diciembre, 273-296. http://www.revistasice.com/CachePDF/ICE_811_273-296__4CF526E28B0686B1EA412340AF9E2C2A.pdf
Díaz Mendez, C.; Herrera, P., Callejo, J. y Alonso, L. E. (2005). «Análisis crítico de las fuentes estadísticas de consumo alimentario en España. Una perspectiva sociológica». REIS (Revista Española de Investigaciones Sociológicas) (110), 117-136. https://doi.org/10.2307/40184685
Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2013). «La alimentación fuera del hogar». En: Díaz Méndez, C. (coord.). Hábitos alimentarios de los españoles, 47-61. Madrid: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
Eurostat (2007). «Estructura y notas explicativas». NACE Rev. 2. Eurostat - Unidad 02. Gobernanza estadística, calidad y evaluación. http://www.ine.es/daco/daco42/clasificaciones/cnae09/notas.pdf (consultado el 14 de marzo de 2018).
Eurostat (2017). «Accomodation and food service statistics». NACE Rev. 2. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Accommodation_and_food_service_statistics_-_NACE_Rev._2#Structural_profile (consultado el 14 de marzo de 2018).
Figuerola, M. (dir.) (2013). Los sectores de la hostelería en 2012. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-79.pdf
Figuerola, M. (2015). Los sectores de la hostelería en 2014. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-92.pdf
Figuerola, M.; Sánchez, M. y Herranz, J. L. (2017). Los sectores de la hostelería. 2016-2017. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-102.pdf
García, P. y Pin, J. R. (2010). La rotación en el sector de la restauración en España. Causas, consecuencias y líneas de actuación. IRCO (International Research Center on Organizations) e InsedNetwork (International Network for Service Enterprise and Education Development). http://www.iese.edu/Aplicaciones/upload/LBinsednetwork9_1.pdf
Guerra, J. L. (2009). «El sector de la restauración en España». Distribución y Consumo (103), enero-febrero, 32-39. http://www.mercasa.es/files/multimedios/pag_032-039_sector-guerra.pdf
INE (2015). Movimientos en el Dirce a 1 de enero de 2015. http://www.ine.es/daco/daco42/dirce/dirce15.pdf (consultado el 15 de abril de 2016).
INE (s. f.). Encuesta de Presupuestos Familiares. Informes metodológicos estandarizados. http://www.ine.es/dynt3/metadatos/es/RespuestaDatos.html?oe=30458 (consultado el 21 de abril de 2016).
Parlamento Europeo y Consejo (2013). «Reglamento (UE) nº 549/2013 del Parlamento Europeo y del Consejo de 21 de mayo de 2013, relativo al Sistema Europeo de Cuentas Nacionales y Regionales de la Unión Europea». Diario Oficial de la Unión Europea L 174, de 26 de junio de 2013. http://www.boe.es/doue/2013/174/L00001-00727.pdf (consultado el 21 de abril de 2016).
Romero, D. (2008). «Análisis del sector de la restauración en España: oferta y peso económico actual». Innovación y experiencias educativas, nº 13. http://www.csi-csif.es/andalucia/modules/mod_ense/revista/pdf/Numero_13/DAVID_ROMERO_1.pdf .
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2018 Laura Cabiedes, Lluís Miret-Pastor
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.