Statistical sources for the analysis of the food service sector in Spain

Authors

Abstract

Food and beverage service activities are a key part of tourism. However, there are few quantitative works as it is a difficult sector to study. This paper aims to explore the possibilities of analysing the food service sector in Spain using the main statistical sources. For this purpose, the available databases have been described and compared. Databases with information on both the demand and the supply side have been the object of study. The article concludes with some suggestions regarding the prioritization of statistics in order to study the sector and which measures would be desirable to improve the available statistical information.

Keywords

food service, catering services, Horeca, statistical sources, eating out

References

Castro, M. A. de (2000). «Las estadísticas de turismo del INE en la actualidad (1994-2000)». Estudios Turísticos (144-145), 75-102. http://estadisticas.tourspain.es/img-iet/Revistas/RET-144-145-2000-pag75-102-84444.pdf

Cuadrado Roura, J. R. (2003). «Expansión y dinamismo del sector servicios». Información Comercial Española (ICE): Revista de Economía (811), diciembre, 273-296. http://www.revistasice.com/CachePDF/ICE_811_273-296__4CF526E28B0686B1EA412340AF9E2C2A.pdf

Díaz Mendez, C.; Herrera, P., Callejo, J. y Alonso, L. E. (2005). «Análisis crítico de las fuentes estadísticas de consumo alimentario en España. Una perspectiva sociológica». REIS (Revista Española de Investigaciones Sociológicas) (110), 117-136. https://doi.org/10.2307/40184685

Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2013). «La alimentación fuera del hogar». En: Díaz Méndez, C. (coord.). Hábitos alimentarios de los españoles, 47-61. Madrid: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

Eurostat (2007). «Estructura y notas explicativas». NACE Rev. 2. Eurostat - Unidad 02. Gobernanza estadística, calidad y evaluación. http://www.ine.es/daco/daco42/clasificaciones/cnae09/notas.pdf (consultado el 14 de marzo de 2018).

Eurostat (2017). «Accomodation and food service statistics». NACE Rev. 2. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Accommodation_and_food_service_statistics_-_NACE_Rev._2#Structural_profile (consultado el 14 de marzo de 2018).

Figuerola, M. (dir.) (2013). Los sectores de la hostelería en 2012. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-79.pdf

Figuerola, M. (2015). Los sectores de la hostelería en 2014. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-92.pdf

Figuerola, M.; Sánchez, M. y Herranz, J. L. (2017). Los sectores de la hostelería. 2016-2017. Madrid: FEHR (Federación Española de Hostelería). http://www.fehr.es/documentos/publicaciones/descargas/des-102.pdf

García, P. y Pin, J. R. (2010). La rotación en el sector de la restauración en España. Causas, consecuencias y líneas de actuación. IRCO (International Research Center on Organizations) e InsedNetwork (International Network for Service Enterprise and Education Development). http://www.iese.edu/Aplicaciones/upload/LBinsednetwork9_1.pdf

Guerra, J. L. (2009). «El sector de la restauración en España». Distribución y Consumo (103), enero-febrero, 32-39. http://www.mercasa.es/files/multimedios/pag_032-039_sector-guerra.pdf

INE (2015). Movimientos en el Dirce a 1 de enero de 2015. http://www.ine.es/daco/daco42/dirce/dirce15.pdf (consultado el 15 de abril de 2016).

INE (s. f.). Encuesta de Presupuestos Familiares. Informes metodológicos estandarizados. http://www.ine.es/dynt3/metadatos/es/RespuestaDatos.html?oe=30458 (consultado el 21 de abril de 2016).

Parlamento Europeo y Consejo (2013). «Reglamento (UE) nº 549/2013 del Parlamento Europeo y del Consejo de 21 de mayo de 2013, relativo al Sistema Europeo de Cuentas Nacionales y Regionales de la Unión Europea». Diario Oficial de la Unión Europea L 174, de 26 de junio de 2013. http://www.boe.es/doue/2013/174/L00001-00727.pdf (consultado el 21 de abril de 2016).

Romero, D. (2008). «Análisis del sector de la restauración en España: oferta y peso económico actual». Innovación y experiencias educativas, nº 13. http://www.csi-csif.es/andalucia/modules/mod_ense/revista/pdf/Numero_13/DAVID_ROMERO_1.pdf .

Author Biography

Lluís Miret-Pastor, Universitat Politècnica de València

Lluís Miret Pastor. Profesor en la Universitat Politècnica de València. Doctor en Organización de Empresas. Su campo de estudio está centrado en el turismo y el sector hotelero y de restauración.

Published

2018-10-16

Downloads

Download data is not yet available.