Avantatges i inconvenients de l’enquesta per Internet

Autors/ores

  • Vidal Díaz de Rada Universidad Pública de Navarra, Departamento de Sociología

Resum

En aquest treball es comparen les enquestes autoadministrades a través d’Internet amb les que són presencials i telefòniques, destacant els avantatges i els inconvenients de cadascuna. Una de les virtuts més importants de l’enquesta per Internet és la gran rapidesa, la millora en la resposta per la possibilitat d’introduir elements audiovisuals en el qüestionari i el menor cost de la investigació quan es compara amb enquestes administrades. Entre els inconvenients trobem els errors de cobertura, l’absència d’aleatorietat de les mostres i la menor taxa de resposta. Hi ha diferències importants entre la població general i els usuaris d’Internet, ja que les enquestes a través de la xarxa presenten un perfil més jove i amb un nivell educatiu més alt. Gairebé totes les investigacions analitzades localitzen també diferències en les variables que són l’objecte de la investigació, segons si s’ha respost al qüestionari davant d’un entrevistador o bé a l’ordinador de l’entrevistat. En definitiva, la revisió de la literatura sobre el tema suggereix prudència a l’hora d’acceptar que els resultats d’un qüestionari siguin els mateixos independentment del mètode d’aplicació.

Paraules clau

enquesta per Internet, enquesta en línia, efectes produïts pel mètode de recull d’informació, enquesta presencial

Biografia de l'autor/a

Vidal Díaz de Rada, Universidad Pública de Navarra, Departamento de Sociología

Licenciado y Doctor en Sociología, Licenciado en Investigación y Técnicas de Mercado, y profesor de Sociología en la Universidad Pública de Navarra, Departamento de Sociología. Es autor de diversos trabajos sobre metodología, sociología del consumo y comportamiento del consumidor; destacando entre sus últimas publicaciones “Manual del trabajo de Campo en la Encuesta” (2005); “las incidencias en la investigación con encuesta” (2006); "Algunos problemas de la encuesta telefónica para la proyección electoral” (2007) y “Estudio de las incidencias en la investigación mediante encuesta: el caso de los barómetros del CIS”. (Con Núñez Villendas, 2007).

 

Publicades

01-01-2012

Com citar

Díaz de Rada, V. (2012). Avantatges i inconvenients de l’enquesta per Internet. Papers. Revista De Sociologia, 97(1), 193–223. https://doi.org/10.5565/rev/papers/v97n1.71

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.