El tractament institucional de l’alimentació: una anàlisi sobre la intervenció contra l’obesitat

Autors/ores

  • Cecilia Díaz-Méndez Departamento de Sociología Universidad de Oviedo

Resum

Espanya té una de les taxes d’obesitat infantil més altes d’Europa. En aquest treball, s’hi estudien les diferents formes d’afrontar institucionalment l’augment de l’obesitat a l’entorn europeu en general i a Espanya en particular. També s’hi analitzen les intervencions per promoure una dieta saludable, tant les socioeducatives com les que estan orientades als contextos de consum. L’epidèmia de l’obesitat ha provocat un replantejament del paper de l’alimentació a les institucions. En primer lloc, ha passat a ser un problema social i ha deixat de banda el caràcter biològic tradicional amb què s’associava. En segon lloc, l’alimentació s’ha començat a tractar amb polítiques sanitàries, cosa que l’ha allunyada també del tractament agrari. En tercer lloc, l’augment de l’obesitat ha propiciat la coresponsabilitat en els problemes alimentaris entre l’Estat i les indústries agroalimentàries.

Paraules clau

sociologia de l’alimentació, polítiques alimentàries, consum alimentari

Biografia de l'autor/a

Cecilia Díaz-Méndez, Departamento de Sociología Universidad de Oviedo

Profesora titular de Sociología en la Universidad de Oviedo. Directora del grupo de investigación en Sociología de la Alimentación. Sus inicios investigadores se enmarcan en la Sociología Rural, derivando en los últimos años hacia investigadores nacionales e internacionales orientadas al análisis de las transformaciones de los patrones de consumo alimentario en Europa y a los determinantes sociales del cambio alimentario.

Publicades

2011-09-29

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.