Marxisme i antropologia. Vigència de l'anàlisi marxista en l'antropologia social

Autors/ores

  • José Luis Izquieta Etulain Universidad de Valladolid
  • Francisco Javier Gómez González Universidad de Valladolid

Resum

L'anàlisi marxista va tenir, en les dècades de 1970 i 1980, un ampli reconeixement dins l'antropologia social. En l'actualitat, tot i els canvis experimentats per aquesta disciplina i la crisi del marxisme, un grup significatiu d'antropòlegs continua afirmant la seva vigència i legitimitat. Aquest treball tracta d'explicar les condicions en què es va produir el reconeixement i l'afirmació de la perspectiva marxista en l'antropologia social; exposa els trets que la caracteritzen i la distingeixen de la resta; tracta de precisar les raons per les quals continua vigent, i explica la manera com s'ha d'assumir i seguir en l'actualitat.

Paraules clau

Marx, Karl, antropologia marxista, mode de producció, societats precapitalistes, capitalisme

Biografies de l'autor/a

José Luis Izquieta Etulain, Universidad de Valladolid

Profesor de Sociología y Antropología del Departamento de Sociología y Trabajo Social de la Universidad de Valladolid. Ha realizado trabajo de campo en la Amazonía peruana (Bajo Urubamba) y en las comunidades beduinas del río Zarka (Jordania). Ha impartido clases en la Escuela Nacional de Antropología e Historia (México D.F.). Coordina el Grupo de Investigación Reconocido de Ciencias Sociales Aplicadas de la Universidad de Valladolid. De entre sus publicaciones pueden destacarse: Los métodos en la antropología (1983); Mito e Historia en el Alto Ucayali (1984); Materialismo, culturas y modos de producción (1990); La Antropología Social en España. Fundamentos, constantes y retos actuales (1991); Voluntariado y Tercer Sector. Cultura, participación cívica y organizaciones solidarias (2011).

Francisco Javier Gómez González, Universidad de Valladolid

Profesor del Departamento de Sociología y Trabajo Social de la Universidad de Valladolid. Ha realizado su trayectoria investigadora en el campo de la sociología de la educación y la sociología de las organizaciones. De entre sus publicaciones cabe destacar: Apropiación Social de la Ciencia (2008) y Voces escondidas (2009).

Publicades

12-04-2012

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.