Com es dissenya una investigació per a l'anàlisi de les relacions de gènere. Aportacions metodològiques

Autors/ores

  • Carmen Botia-Morillas Universidad Pablo de Olavide. Sevilla

Resum

L'article mostra la manera d'aplicar el mètode qualitatiu en la pràctica, específicament les decisions metodològiques preses per a una investigació l'objectiu de la qual és conèixer com s'estan transformant les relacions de gènere en la pràctica; així mateix, s'especifiquen els principis teòrics que fonamenten aquestes decisions. El mètode qualitatiu i la tècnica d'investigació de l'entrevista oberta es jutgen com els més adequats per a l'objecte d'investigació anterior, ja que incideixen tant en els esquemes simbòlics dels subjectes socials que interaccionen, com en els processos objectius i pràctics que emmarquen aquests processos d'interacció dins les relacions quotidianes. Es fonamenta la importància de seguir un disseny mostral homogeni després d'haver entrevistat dones i homes de parelles heterosexuals no tradicionals, per separat i en dos moments del seu cicle vital: durant el primer embaràs i quan el nadó té aproximadament un any de vida. Es disposa, per tant, de quatre entrevistes obertes per a cada parella, qualitat i quantitat d'informació amb enormes potencialitats per a l'anàlisi d'un objecte d'investigació dinàmic. Aquest enfocament metodològic permet conèixer les contradiccions i les diferents legitimitats al voltant de les cures en parelles que tracten de ser igualitàries, a les quals la realitat dels contextos socials en què interaccionen pot dificultar el manteniment de relacions de gènere més equilibrades. Per concloure, l'article argumenta la validesa i la qualitat de la recerca qualitativa longitudinal duta a terme.

Paraules clau

recerca qualitativa, entrevista oberta, validesa, igualtat de gènere, nova maternitat, nova paternitat

Biografia de l'autor/a

Carmen Botia-Morillas, Universidad Pablo de Olavide. Sevilla

Doctora en Sociología con mención europea por la Universidad de Sevilla. Profesora de sociología de la Universidad Pablo de Olavide. Miembro del grupo de investigación SEJ 339: Desigualdad Social y Dominación en Andalucía. Participa en el proyecto I+D+I “Decisiones de empleo y familia en la transición al primer hijo en Europa”

Publicades

01-07-2013

Com citar

Botia-Morillas, C. (2013). Com es dissenya una investigació per a l’anàlisi de les relacions de gènere. Aportacions metodològiques. Papers. Revista De Sociologia, 98(3), 443–470. https://doi.org/10.5565/rev/papers/v98n3.511

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.