El retir temporal de la feina remunerada com a alternativa a la jubilació. Algunes opinions expertes

Autors/ores

  • Alfredo Alfageme Chao Universitat Jaume I
  • Begoña García Pastor Universitat Jaume I. Departamento de Filosofía y Sociología
  • Celia Viñado Universitat Jaume I. Departamento de Filosofía y Sociología

Resum

L'objectiu d'aquest article és mostrar i discutir la proposta innovadora del retir temporal de la feina remunerada al llarg de la vida com a alternativa a les polítiques de jubilació tradicionals. Es parteix d'una anàlisi crítica del curs vital trifàsic (aprenentatge, feina i jubilació), característic de les societats industrialitzades, una forma d'organització que reprodueix una sèrie de desigualtats per motius d'edat, gènere i condició socioeconòmica. Es recull de forma estructurada l'opinió d'una mostra estratègica de persones expertes fent servir una variant del mètode Delphi. L'opinió més estesa entre les persones expertes és que el dret al gaudi de períodes de retir temporal remunerat al llarg de la vida estaria justificat sobretot per a tasques de cura o de formació, sempre amb un caràcter voluntari, i afectaria relativament la jubilació. Els resultats són discutits d'acord amb el plantejament teòric previ.

Paraules clau

jubilats, curs vital, vida activa, política social, mètode Delphi

Biografies de l'autor/a

Alfredo Alfageme Chao, Universitat Jaume I

Doctor en sociología por la Universidad de Alicante, profesor titular de universidad en el Area de Sociología de la Universitat Jaume I (UJI). Coordinador del grupo de investigación 214 (Sociología del Envejecimiento) de la UJI. Editor de la revista científica RASP (Research on Ageing and Social Policy). Miembro de SUCAV (Subred de Comunidades de Aprendizaje de la Comunidad Valenciana). Líneas de investigación: sociología del envejecimiento y del curso vital.

Begoña García Pastor, Universitat Jaume I. Departamento de Filosofía y Sociología

Antropóloga social, doctora por la Universitat Jaume I, profesora asociada en el Area de Sociología de la Universitat Jaume I (UJI) y profesora tutora de la UNED (Centro Asociado de Vila-real). Miembro del Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género Purificación Escribano de la UJI (Castellón), y de SUCAV (Subred de Comunidades de Aprendizaje de la Comunidad Valenciana). Líneas de investigación: Minorías étnicas, género y curso vital.

Celia Viñado, Universitat Jaume I. Departamento de Filosofía y Sociología

Graduada en antropología social y cultural por la Universidad de Barcelona. Diploma de Estudios Avanzados (DEA) por la Universitat Jaume I (UJI) (Programa de Estudios Interdisciplinarios y de Género). Investigadora contratada en la UJI, se encuentra actualmente realizando la tesis doctoral. Líneas de investigación: Género, trabajo y curso vital.

Publicades

2014-03-31

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.